Wanneer kocht jij voor het laatst een nieuwe BH?

Als je bezig bent met gezonder eten & leven, sporten en afvallen, dan is de kans groot dat je “nog even geen nieuwe kleren koopt”, tot je bent afgevallen en je lijf wat strakker is. Dat geldt voor bovenkleding, maar helemaal voor ondergoed. Want: niemand die het ziet, je gunt het jezelf niet, vindt dat mooi ondergoed niet bij jou past. Misschien ben je zelfs wel vrij grof in je manier van denken: “mooi ondergoed voor mijn lijf? Dat staat als een vlag op een modderschip. Eerst maar eens afvallen.”


Tegelijkertijd loop je rond in grauw ondergoed, dat vermoedelijk op allerlei plekken knelt.
Een BH die te klein is, die niet goed ondersteunt en afknelt.
Je zwangerschapsonderbroeken zijn vermoedelijk veel te groot en de rest van je collectie is te klein.
Bovendien waren de BH's die je hebt liggen, ook nog eens duur. Dus wat doe jij? Juist: je doet het er maar mee.
Maar laat ik je de volgende vraag stellen: hoe kun je nu lekker in je vel komen te zitten, als er van alles knelt?
Bovendien is al dat geknel een constante reminder dat je niet bent, waar je zou willen zijn.

Ga maar na: elke keer dat je die BH of die te kleine onderbroek voelt knellen, denk jij: “ik zou moeten afvallen, ik ben te dik, ik zie er niet uit, ik moet hier wat aan doen…”

Stel, ik zeg nu tegen jou: koop mooi nieuw ondergoed voor je zelf. Ga naar de Hunkemöller, Livera of een andere lingeriezaak en laat je BH-maat opmeten zodat je zeker weet dat hij goed past. Grote kans dat jij denkt: “ik vind het zonde van het geld”.

Grappig, want je hebt vermoedelijk in het verleden aan allerlei dieetproducten, -dieetboeken, shakes, een abonnement op de sportschool en nieuwe sportschoenen wél geld uitgegeven. Omdat je dacht dat je er beter door in je vel zou komen te zitten, je strakker zou worden en je je mooier zou gaan voelen.

Maar voel nu eens goed, hoe die BH zit. Misschien word je wel zachtjes geprikt door het draad, dat onder je BH loopt. Misschien knelt je onderbroek wel heel erg. Zit hij veel te krap. Echter, de afspraak die je met jezelf maakte, namelijk dat je pas ander ondergoed “mag” kopen als je bent afgevallen, weegt zwaarder dan comfort. Triest toch, als je er eens over nadenkt?
Want weet je: dit gaat verder dan “alleen maar mooi ondergoed kopen”. Toegeven: een mooie BH helpt niet bij afvallen en fitter worden. Maar het feit dat je het jezelf gúnt maakt zoveel verschil. Jezelf iets gunnen is een vorm van zelfrespect, een vorm van zelfzorg.

Vermoedelijk heb je er nog nooit zo over gedacht. Dat snap ik heel goed. Maar je bent een vrouw die óók recht heeft op comfort.
Dat hoeft niet pas als je slanker bent, of er strakker & fitter uitziet. Als je je nu al meer relaxt voelt over wat je aan hebt, als je je daardoor lekkerder voelt, niet constant met je neus op de feiten wordt gedrukt en denkt “ik moet hier wat aan doen”, dan heeft dat een direct effect op hoe je met andere dingen omgaat. De druk om te moeten voldoen vermindert. Ik zou zeggen: probeer het gewoon!

Liefs, Erica x

Vond je dit interessant?
De bron die ik gebruikte voor deze blog is het boek Intuitive Eating van Evelyn Tribole & Elyse Resch.

Reactie schrijven

Commentaren: 0