Een tekort aan vitamine F

Ik heb deze week meerdere afspraken staan, wil nieuwe teksten schrijven voor mijn website, de boekhouding bijwerken, naar Den Haag voor mijn werk, een pakket naar het postkantoor brengen en vanmiddag weer naar dat snikhete zwembad voor de zwemles van mijn oudste dochter. Oh ja, en ergens tussendoor deze week wil ik kwaliteitstijd met mijn meiden en man, de was doen, afstoffen, strijken, koken en de boodschappen halen.
Pf.
Zuchtend prop ik een stuk chocola in mijn mond. Ik sluit mijn ogen en de romige, zoete smaak van de chocola vult mijn mond. Heerlijk. Ik had dit zó nodig, bedenk ik me terwijl ik een tweede stuk van de reep afbreek.
Bah. Ik heb gewoon te veel te doen. Het maakt dat ik me onrustig voel, opgejaagd en geleefd.
Bah. Bah. Bah.
Plots moet ik een beetje om mezelf lachen. Het is weer eens zo ver! En dat is zeker niet voor het eerst. Wat ben ik weer “lekker” bezig.
Ik heb gewoon last van een ernstig tekort aan vitamine F!
Vitamine F?
Yep: vitamine F, met de F voor Fun. Vitamine F is een “vitamine” die wij allemaal heel hard nodig hebben, maar vaak te laat nemen waardoor er tekorten ontstaan… met alle gevolgen van dien.

Ik weet dat ik niet de enige ben die vitamine F vergeet te nemen. Ik merk dit bij de vrouwen die ik begeleid in mijn praktijk, bij vriendinnen, collega's, andere moeders op het schoolplein. We hebben het allemaal enorm druk, voelen ons geleefd en nemen geen tijd voor vitamine F. Nee, laat ik dat anders zeggen: we gunnen onszelf geen vitamine F.

We zijn geneigd om alles te willen doen en vooral geen concessies te maken (want het "moet" nu eenmaal).
We leggen de lat heel hoog, zeggen nergens nee tegen en gaan maar door. Dat komt enerzijds omdat we hebben geleerd dat we de schouders eronder moeten zetten, maar ook omdat wij denken dat vrouwen behulpzaam en zorgzaam voor anderen moeten zijn. Druk, druk, druk... het hoort erbij en zo is het nu eenmaal. Toch?
Maar ondertussen is de balans tussen moeten & willen flink zoek en loopt het tekort aan deze belangrijke vitamine steeds hoger op.

Het nemen van een goede portie vitamine F is niet egoïstisch, maar bittere noodzaak. Geen vitamine F? Dan word je sjagrijnig, onrustig, onzeker en je lontje wordt steeds korter. Bovendien ga je dingen vergeten, word je down en ga je dingen tegen jezelf zeggen als: "wat een lange dag, ik verdien wel wat lekkers" of: "ik moet iets hebben wat me energie geeft!" En laat dat nu net dingen zijn die ons vaak in grote hoeveelheden geen goed doen; zoals chocola, koekjes, snoep, ijs en chips.
 
Ik ben hier eerder geweest en heb daarvan geleerd. Tegen alles ja zeggen en ieder punt op mijn to do lijst op korte termijn, perfect én bovendien zelf willen doen, werkt niet. Ik ga dit niet redden. Ik moet wat schrappen en tijd maken voor mijzelf. Ik vind het heel lastig, maar het moet.

Even niemand om mij heen hebben, bevat voor mij veel vitamine F. Ik laad ervan op. Net als naar dat knusse restaurantje met mijn dochters gaan, waar ze de lekkerste bananencake verkopen. Het is een eindje rijden en daarom zijn we al een tijd niet geweest. Maar ik besluit dat een bezoekje met mijn lieve dochters mijn vitamine F-gehalte flink zal opkrikken, evenals het mooie boek dat ik voor mijn verjaardag heb gehad.

De dag zal ik vanavond niet afsluiten door mijn boekhouding bij te werken.
Nee, ik zal een mok muntthee maken en mijn boek gaan lezen.
De chocolade leg ik neer. Een klein stukje bevat voor mij vitamine F, maar nu is het genoeg.
Ik wil vitamine F halen uit andere dingen, dingen die mijn ziel & lijf echt voeden.

De balans herstelt zich al een beetje, ik voel het.
Minder moeten, meer willen.
Eerlijk zijn naar mezelf en daarnaar durven handelen.

======================================
En jij?
Herken jij dat: een tekort aan vitamine F?
Hoe uit zich dat?
En wat bevat voor jou veel vitamine F? Ik ben benieuwd en vind het leuk om dit te lezen!

 

Liefs, Erica x

Reactie schrijven

Commentaren: 0