Mijn advies: eet eens taart bij de lunch

Huh?

Zegt ze dat nou echt?

Eet eens taart bij de lunch?

 

Ja, dat zeg ik echt!

Onlangs was ik bezig met het schrijven van een eenmalig advies. Ik zat lekker in het zonnetje bij één van mijn favoriete restaurantjes op mijn laptop te werken, toen ik honger kreeg. Ik bekeek de menukaart en zag salades, broodjes, tosti’s en soep staan. Maar ook viel mijn oog op worteltaart.

En de worteltaart die ze hier hebben? Dat is niet zomaar worteltaart. Ik durf wel te zeggen dat het de lekkerste is, die er bestaat.

 

Het was lunchtijd, maar weet je? Ik had trek in die lekkere worteltaart.

Ik bestelde hem, en kreeg er geen spijt van. Oeh, wat genoot ik van die taart. Maar het was een erg groot stuk. Ik liet zelfs een beetje staan.

 

Ging ik daarna een uur sporten om die calorieën er af te trainen?

Ging ik de rest van de dag helemaal los, omdat ik nu toch al taart had gegeten?

Vond ik dat mijn “dieet” mislukt was?

Vond ik mijzelf slap, slecht en vreselijk ongezond, omdat ik taart had gegeten?

Vond ik mezelf iemand die voor altijd dik en vet zou blijven?

 

Het simpele antwoord op al deze vragen? Nee!

Sterker nog: ik genoot van die taart en had daar geen negatieve gedachten of schuldgevoelens over.

Ik vond mezelf niet slecht, een slappeling of iemand zonder wilskracht.

 

Maar dit is toch vreselijk ongezond en onverantwoord, hoor ik je denken?
Vooral voor iemand die puur en gezond eten promoot?

Taart bij de lunch? En nog wel zo’n groot stuk?

Ja, misschien wel. Worteltaart is inderdaad niet de ideale keuze als je gezond en energiek door het leven wilt gaan. Maar weet je? 

 

Ik zeg niet: eet elke dag, de hele dag door worteltaart.

 

Want als je dat zou doen, dan zou je je absoluut niet energiek en fit voelen.

Zowel lichamelijk als mentaal zou je met al die taart niet lekker in je vel zitten.

 

Maar weet je wat het interessante is?

De basis is bij mij goed. Ik eet gevarieerd. Ik eet veel groenten, fruit, noten, peulvruchten, granen, eieren, vis. Ik eet zo puur en onbewerkt mogelijk. Ik geniet van mijn dagelijkse menu en voed mijzelf. Daarbij eet ik naar behoefte. Ik eet als ik honger heb en stop als ik vol zit.

 

Van mijzelf mag ik alles eten. Er zijn geen strenge regels, restricties en verboden.

 

Voor de oplettende lezer: ik liet zelfs een stukje taart staan.

Een stukje taart staan!
In de tijd dat ik zelf nog erg rommelde met mijn eten zou mij dat absoluut niet gelukt zijn. Ik zou dat hele stuk taart gegeten hebben, en vermoedelijk nog heel veel meer. Maar nu stopte ik, simpelweg omdat ik genoeg had gehad.

 

Ik raad het jou ook aan... lekker taart nemen bij de lunch als je daar trek in hebt!

  

Maar als je alles mag eten, dan kom je toch vreselijk aan?

Je zou denken van wel, maar als de druk eraf is, dan zal de behoefte aan lekkers en jezelf volproppen afnemen. Als je alles mag eten, dan word je vanzelf losser en verlies je de interesse in “verboden producten”. Want die zijn er namelijk niet meer. Jouw lijf geeft signalen af en als je daar naar handelt en luistert, dan komt er balans in je eten. De eetbuien nemen dus juist af.

 

Jezelf van alles verbieden werkt niet, sterker nog: het werkt averechts! En als je goed kijkt naar hoe je met eten omgaat, dan kun je vermoedelijk concluderen dat dit klopt. Eten is een strijd.

 

Zo was dat vroeger ook bij mij. Juist die regels, restricties en eisen die ik mijzelf oplegde, zorgden ervoor dat ik geen dieet volhield en te kampen had met eetbuien. Suiker was voor mij de vijand en over koekjes en chips had ik geen controle. Want wie houdt het vol als je helemaal geen lekkers mag? Dan wil je toch juist die taart, chips en koekjes? En sla je makkelijk door!

 

Denk je dat vrede sluiten met eten voor jou niet is weggelegd? Dan heb je het mis. Want iedereen kan weer leren eten naar behoefte.

Als klein kind kon je het ook, en je kunt hier weer naartoe terug. 

Hoe langer je hiermee bezig bent, hoe makkelijker het wordt. Ga je merken dat de snoepjes die je eerst gedachteloos in de auto opat, je eigenlijk helemaal niet zo smaken. Zo eet je er vanzelf minder van. Of dat je buik de dag na het eten van patat wel erg rommelt. 

Een bijkomend voordeel dus, want zo wordt het veel makkelijker om het gezonde leven vol te houden!

Zo kun je dus écht genieten van een stuk worteltaart.

Kun je je voorstellen hoe bevrijdend voelt?

 

Wil jij dit ook?

Ik ben op dit moment bezig met het ontwikkelen van een mooi programma

rondom dit thema. Die enorme strijd die vrouwen voeren met hun lijf en hun eten… het gaat me aan het hart.


Het is mijn passie om jou te helpen de verbinding die je hebt met eten en je lijf te herstellen. Want dat geeft rust. Zowel in je hoofd, als in je lijf. Want als je de strijd staakt dan komt er balans, zowel in je eten als in je gewicht.

 

Heb je interesse in mijn nieuwe programma? Stuur me dan gerust een berichtje.

Ik stuur jou meer informatie zodra het programma klaar is. Uiteraard verplicht

dit jou tot niets, maar ik vind het leuk om jou op de hoogte te houden!

 

Heb je een andere vraag over dit thema? Wil je wat simpele tips of wil je me gewoon wat vertellen? Ik vind het altijd leuk om van je te horen, dus stuur me gerust een bericht.

Liefs, Erica x

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Anneke (zaterdag, 06 oktober 2018 22:10)

    Alweer zo'n mooie blog!!!