Aandacht met aandacht besteden

Wat zijn jullie goede voornemens?

Maken jullie die?

Ik in principe nooit (je kunt immers elke dag beginnen met nieuwe plannen!), maar tegen het einde van deze vakantie maakte ik een belangrijk besluit: minder social media.

De afgelopen twee weken was mijn praktijk gesloten in verband met de kerstvakantie. Daarnaast hield ik een social media-vakantie en dat deed mij echt goed. Ik had meer rust, tijd en aandacht, voor alles!


En dat voelde zo fijn en goed.


Maar lastig vond ik het ook. Ik was namelijk erg bang om belangrijke dingen te missen.

Aan het einde van de vakantie besloot ik dat ik die rust, aandacht en tijd wilde vasthouden. Maar hóe dan, als ik niet van alles wilde missen op Instagram en Facebook?


Maar toen ging er een lampje branden. Terwijl ik op de bus stond te wachten, genoot ik van de zonsondergang.

Hé... bedacht ik me. Als ik nu met mijn telefoon in mijn hand had gestaan (zoals zo vaak...) dan had ik die prachtige kleuren in de lucht gemist. Er viel een kwartje. Net als geld, kun je je aandacht en tijd maar eenmaal besteden. Ervan uitgaan dat ik van alles op social media mis, gaat uit van een angst. De angst om dingen te missen.


Maar is dat dan een goede reden om eindeloos te blijven scrollen? Het is toch veel mooier als ik die aandacht zorgvuldiger uitgeef? En dus geniet van het ondergaande zonnetje? Van even mijmeren terwijl mijn theewater kookt? Van even rust, terwijl onze avondmaaltijd in de oven staat?

 

Het was opeens zo helder!

 

Dit inzicht maakt het makkelijker voor mij. Ik besteed mijn aandacht aan wat voor mij waardevol is. Soms zal dat inderdaad even facebooken zijn. Gewoon omdat ik het fijn vind om te zien waar iedereen mee bezig is en omdat ik me wil laten inspireren door de mooie accounts die ik volg.

 

Ik ga voor waardevolle aandacht, meer rust, tijd en energie.

Een leger hoofd.

Dat betekent dat ik hier minder aanwezig zal zijn en dus ook wat minder vaak zal posten.

 

Ik hoop je daarnaast ook te inspireren.

 

We denken namelijk dat we alles tegelijk en dus naast elkaar kunnen doen. Dat we dezelfde resultaten krijgen als we onze aandacht verdelen.

Maar zo werkt het niet.

Je kunt niet van alles naast elkaar doen, tegelijk doen. Het versnipperen van je aandacht maakt alleen maar dat je je gestresst en opgefokt gaat voelen.

 

Probeer het ook eens?

Laat die telefoon in je zak en besteed je aandacht zorgvuldig. En het mooie? Als je je aandacht met aandacht besteed, dan levert dat heel veel moois op!

Reactie schrijven

Commentaren: 0